23.02.2015 – Kako očuvati baštinu Mediterana? Primjer je Udruga “Lux Mediterraneum” koja odnedavno ima web stranicu posvećenu svjetionicima na Jadranu.

Jurica-na-lanterni

Bilježimo i opisujemo pisanim, foto i filmskim sadržajem fenomen jadranskih svjetionika u cilju visokokvalitetne produkcije knjige (monografije) i dokumentarnog filma.

Život svjetioničara i njihovih obitelji površno gledajući doima se romantičnim ali ima svoju slojevitu sociološku priču. Smatramo da nikad ispričana priča o hrvatskim svjetionicima i potpuno nepravedno o anonimnim ljudima koji svojim poslom spašavaju živote drugih, jednostavno mora biti ispričana”, poručuju članovi udruge.

U svibnju 2014. godine jedan od sudionika akcije obilaska svjetionika Jurica Gašpar prezentirao je projekt koji rasvjetljuje tajne pedesetak svjetionika diljem naše obale.

U tijeku je obilazak svjetionika, prikupljanje građe za knjigu, a Udruga planira snimiti i producirati dokumentarni film koji će dočarati dramatičnost plovidbe i života na svjetionicima.

Udruga je objavila i online brošuru – zavirite u fascinantni svijet svjetionika istočne obale Jadranskog mora. Brošura je i najava monografije ‘Legende svijetla’.

Lux Mediterraneum poziva sve zainteresirane koji su voljni pomoći znanjem, idejama i entuzijazmom da se uključe u rad udruge kako bi zajednički istraživali a potom kreirali sadržaje koji čuvaju prirodnu, kulturnu i povijesnu baštinu Mediterana.

Izvor: eZadar – Autor: Iva Pejković

eZadar: Kako očuvati baštinu Mediterana?