Zadarska publika 10.lipnja 2022. imala je priliku prva vidjeti dokumentarni film o hrvatskim svjetionicima “Legends of The Light”. Premjerom filma naša udruga zaokružuje i realizira je cilj projekta “Avantura svjetionika” postavljenog 2013 godine:  obilazak jedrilicom jadranskih svjetionika, terenska istraživanja, kolektiranje dokumentarističke građe, snimanje foto i video sadržaja te samostalna produkcija knjige i dokumentarnog filma o povijesnom, pomorskom, a nadasve aspektu života i službi ljudi na svjetionicima. Dokumentarni film djelo je našeg člana, snimatelja i redatelja Igora Goića.

Film je prikazan u dvorištu palače Cedulin, koje je bilo premalo za sve one koji su htjeli pogledati 75-minutni film “Legende svjetla“.  Film je na engleskom jeziku te je pripremljen i za međunarodno tržište, a uz fantastične kadrove i dramatiku, a snažan dojam ostavlja naratorica, zadarska i međunarodna glumica Mia Zara.

Bilo je zadovoljstvo primiti svu toplu podršku publike reditelju Igoru Goiću, producentu Gordanu Smadilu, grafičkom uredniku knjige i skiperu Vlatku Ignatoskom, te profesoru i novinaru Jurici Gašparu, autoru istoimene knjige “Legende svjetla”  koja je nositelj i zbirka motiva pretočenih u dokumentarni film.

Jurica Gašpar, vodiltelj događaja neočekivano je prezentirao ideju dodjele nagrade ljudima koji su bili svjetlo drugima. Nagrada će se zvati “Legenda svjetla“, a te svečane večeri po projekciji filma dodjeljena po prvi put, i to našem članu i prijatelju, idejnom začetniku ovog projekta, Gordanu Smadilu – zaključio je Gašpar.

 

Pogledajte službeni trailer dokumentranog filma:

 

 

 

 

 

 

 

 

Pretpremijera filma “Legends of The Light” u Zadru