09.10.2013. – Zanat svjetioničara je bio uvijek jako težak i zahtjevan i polako izumire, a upravo priča koju sada stvara ovaj dvojac, kako su rekli, zadnji je vlak da se lanterne koje život znače – spase od zaborava. Dolazak nevere na moru zna biti posebno poetičan New Year's Card design.

jadranske lanterne_lanterna_dokumetarni film

Bila je to avantura života, a zapravo je tek počela 안랩 세이프 트랜잭션 다운로드. Avantura koja se polako pretvara u jedinstvenu, neponovljivu i nikada do sada ispričanu priču o svim našim svjetioničarima i svjetionicima od kojih su mnogi, nažalost i zaboravljeni 레트로파이 다운로드.

Upravo kako bi ih spasili od zaborava, dvojica Zadrana – Jurica Gašpar (34) i Igor Goić (30) odlučili su udružiti svoje znanje, ljubav i strast i obići sve jadranske svjetioničare i svjetionike od onoga najsjevernijeg – Savudrije, do Svetog Andrije kod Dubrovnika na jugu i Palagruže prema Italiji, njih 48 koji su još uvijek u funkciji Loveing to make me live.

– Sve je počelo u mom najranijem djetinjstvu jer je moj pokojni otac bio svjetioničar. Selili smo se od svjetionika do svjetionika, a najduže smo živjeli upravo na Svetom Andriji kod Dubrovnika wmv9 코덱 다운로드. Otac je ostao dalje sam, a mi smo s mamom došli na kopno kada smo sestra i ja morali krenuti u školu. Odatle ljubav prema svjetionicima. Monografija koju namjeravam objaviti kada posao uskoro bude završen, bit će posvećena mom ocu i svim tim dragim ljudima koji su radni vijek proveli sami usred mora prepušteni neverama, burama i jugu – priča Jurica Gašpar, inače novinar i voditelj na Novom radiju Robot Arena 2.

Igoru Goiću nije trebalo dugo da ideju prihvati jer on kao snimatelj i redatelj uspješnog zadarskog prvijenca “Mali div”, ima namjeru o svim našim lanternama napraviti dokumetarac 이력서 자유양식 다운로드.

Njih su se dvojica upravo ovih dana vratili sa svoga prvog đira snimanja i fotografiranja koji je trajao tjedan dana i tijekom kojeg su obišli i “odradili” devet lanterni i to na Visu, Lastovu, u šibenskom arhipelagu i oko Korčule, a pričali su i s trojicom svjetionačara Master Cam x5. Plovili su na jedrilici Škole jedrenja “Ana” iz Jezera, a skiper im je bio Vlatko Ignatoski.

– Bio je poprilično naporan ovaj tjedan dana 사업계획서 양식 다운로드. Vrlo malo smo spavali, jer smo željeli u prvom redu snimiti i fotografirati posve realne kadrove i fotografije svjetionika. I noću i danju, i po neveri i po lijepom vremenu 다섯왕국이야기 다운로드. U početku nam je vrijeme bilo naklonjeno, čak smo se nekoliko puta mogli i okupati, a onda je baš kao i u Zadru došlo do promjene, pa nas je pratio nekoliko puta i snažan vjetar. No imali smo iskusnog skipera i sve je prošlo u najboljem redu. Iskustvo je neprocjenjivo. Posebno su zanimljive priče svjetioničara, a u nekim lanternama postoje i stari dnevnici svjetioničara, od prije 90-ak godina, koji su iznimno arhivsko blago – pričaju Gašpar i Goić.

U studenome kreću u nastavak snimanja, a planiraju obići svjetionike zadarskoga arhipelaga. Ako sve bude teklo po planu i ako uspije naći izdavača, Jurica Gašpar se nada kako bi njegova monografija “Avantura svjetionika” i dokumentarac Igora Goića mogli ugledati svjetlo dana za godinu dana.

Izvor: Zadarski List – Autor: Minja Gugić

Zadarski List: Monografija i dokumentarac o svim našim lanternama