Orkanski udari bure često paraliziraju pomorski promet. U olujnim noćima brojnim pomorcima koji se zateknu na otvorenom moru udaljeno svjetlo na horizontu često je jedina luka spasa.


Još od antičkih vremena istočnom obalom Jadranskoga mora plove brodovi. Brojni moreplovci na ratnim, trgovačkim ili putničkim brodovima suočili su se s divljom stranom Jadrana, a u tom su trenutku podizali pogled tražeći svjetlo koje se na trenutke pojavljuje u daljini.

Ljudi, kada se iskrcavaju na svjetionike imaju viziju jednog romantičnog mjesta gdje ljudi žive, tamo nekog spašavaju i tako se rade prilozi na televizijama, pogotovo u ljetnoj šemi kad se naprave lijepe pričice, ali obići njih 48 koliko ih je na Jadranu nije lagan posao, pogotovo uz grubo vrijeme, nezgodne uvjete, zimske kišne, jugo, bura gdje se dosta često riskira i život, ističe prof. povijesti Jurica Gašpar.

Pa su se u borbu s Posejdonom uputili avanturisti. Ploveći na jedra, u dvije su godine obišli jadranske svjetionike i zabilježili priče njegovih stanovnika.

Rezultat projekta Legende svjetla knjiga je o mističnim životima svjetionika, ali i dokumentarni film kojim se želi dočarati dramatičnost plovidbe. Svi podaci su dostupni na internetu, samo ljude treba zainteresirati kako bi ih uopće potražili, kažu autori.

Fascinira činjenica da su ta velebna zdanja izgrađena na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće iako bi to i danas predstavljalo veliki građevinski i arhitektonski pothvat. Stoga je pored umjetničkog aspekta u projekt uključen i onaj znanstveni.

Povijesna građa koja se bavi svjetionicima nije dostupna. Ona se uglavnom nalazi u arhivima Beča i Trsta. U suštini je bitno naglasiti da su svjetionici rezultat jednog fasinantnog graditeljskog napora od strane Austro-Ugarske kada je napravljeno tih 48 svjetionika tijekom 19. i početkom 20. stoljeća, objašnjava Gordan Smadilo, predsjednik Udruge Prijatelji Mediterana “Lux Mediterraneum”.
Svih 48 čine hrvatsku, ali i europsku kulturnu baštinu, no ono što najviše intrigira jest usamljenički život junaka na vrhu tornja.

Iako zanimanje svjetioničara polako izumire, udaljeno svjetlo na horizontu i dalje je najveća nada unesrećenim pomorcima, osobito u olujnim noćima.

Izvor: HRT Zabava

Legende svjetla – 48 hrvatskih svjetionika