Pomorski-muzej-Kotor 2Početkom ljeta ove godine primili smo poziv da predstavimo naš projekt ‘Legende svjetla’ u Pomorskom muzeju Crne Gore. Poziv nas je ugodno iznenadio jer je došao od institucije koja u brizi za pomorsku baštinu na Jadranu ima nezobilazno mjesto, a zahvaljujući slavi i pothvatima Bokeljskih pomoraca i u cijelom svijetu. Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru nastao je razvitkom prvobitne zbirke Bratovštine ‘Bokeljska mornarica’, utemeljene oko 1880. godine, a koja je od 1900. godine otvorena za javnost, a ista je 1938. godine preuređena je i otvorena u baroknoj palači plemićke porodice Grgurina u srcu stare jezgre grada Kotora.

Pomorski-muzej-Kotor 3Danas, prvenstveno zahvaljujući angažiranosti direktorice Pomorskog muzeja mr Mileve Pejaković Vujošević i njezinog tima, djelatnost muzeja je dinamična i s aktivnom podrškom izabranim projektima koji promoviraju vrijednosti pomorske i kulturne baštine te ljudi koji su njezini nositelji. Kako je jedan od ciljeva naše Udruge usmjeren na doprinos razumijevanju hrvatske i europske a nadasve mediteranske intelektualne i pomorske osnove, njezine povijesne, tehnološke, prirodne i kulturne baštine, poziv iz Crne Gore otvorio nam je novu dimenziju projekta koja je međunarodna i zajednički mediteranska.

U pripremi dolaska i razumijevanja naših aktivnosti doprinjeli su naš član Vlatko Ignatoski i gospodin Miro Marušić, dopisnik HINE iz Crne Gore i urednik portala BokaNews . Vlatko je prezentirao svoj projekt ‘Obala naših unuka’ u Kotoru 2011 godine, tako da je bio dobro obaviješten vodič tijekom našeg boravka u Crnoj Gori.

Pomorski-muzej-Kotor 5U Kotor smo krenuli svi koji smo od prvog trenutka angažirani na projektu – Jurica, Igor, Vlatko i Gordan. Naš tim bio je pojačan, možemo s ponosom istaknuti, prijateljem projekta prof. Mithadom Kozličićem s Zadarskog sveučilišta. Prof Kozličić našim aktivnostima daje potrebni znanstveno – povijesni kontekst , a njegovom inicijativom otvorili smo drugu dimenziju našeg gostovanja u Kotoru, vjerujemo začetku znanstvene suradnje između Zadarskog sveučilišta i Povijesnog muzeja u Kotoru.

Ambijent Pomorskog muzeja bio je svečan i inspirativan kako dolikuje baroknoj palači ispunjenoj vrijednim eksponatima. Početak predavanja bio je u 19 sati. Polumrak u palači muzeja, diskretno osvjetljenje naših fotografija u velikom formatu, gosti koji su polako i svečano prolazili njezinim prostorijama, zvuk violine solističkog nastupa učenice muzičke škole pojačavali su dojam izuzetne atmosfere te večeri. Nije nedostajala i diplomatska nota jer je bio nazočan konzul Republike Hrvatske gospodin Hrvoje Vuković.

Događaj je otvorila direktorica muzeja Mileva Pejaković Vujošević. U nastavku prisutne je u ime udruge pozdravio Gordan Smadilo i prezentirao razloge naše osvjedočene fascinacije fenomenom svjetionika istočne obale Jadranskog mora. Prof Kozličić istaknuo je glavne povijesne okolnosti i prinos Autro-ugarske organiziranoj plovidbi Jadranskim morem izgradnjom mreže svjetionika u 19 stoljeću. Jurica Gašpar slikovito i nadahnuto dočarao je osamljenost svjetionika, dramatičnost njihovog otkrivanja i tvrde uvjete života na udaljenim otocima uz projekciju umjetničkih fotografija. Igor Goić osvrnuo se na izazove snimanja na nemirnom moru te je prikazao isječke iz budućeg dokumentarnog filma. Završetak formalnog predavanja i prezentacije nije bio i završetak večeri, već ugodan nastavak uz razgovore s ljubaznim gostima i našim domaćinima.

Što kažu mediji:

Gostovanje u Pomorskom muzeju Crne Gore, Kotor 29.10.2015.